Dresscodegids

in tekstvorm

Herenmode De Waele

DRESSCODE GIDS

JACQUET

Jacquet wordt traditioneel in de kerk gedragen tijdens een huwelijk, dit wordt in België niet meer zo veel gedaan. De outfit bestaat uit volgende onderdelen: vest met lange slip achteraan, gilet in lichtere kleur, wit hemd, strik en een broek in contract kleur. Dit geheel wordt gecombineerd met een hoed en handschoene, welke eerder dienen ter versiering dan om echt te worden gedragen.

SMOKING

Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij formele feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen band en een zwarte vest met zijden revers, een wit smokinghemd en een zwarte strik. In het Engels noemt men dit black tie.

STADSKLEDIJ

Deze kleding wordt hoofdzakelijk gedragen tijdens ontvangsten en recepties, maar ook tijdens andere informele feesten en aangelegenheden. De heren gaan tegenwoordig in kostuum. Een maatpak en confectie zijn beide geschikt. Een gilet mag, maar hoeft niet. Strepen mogen, maar dan wel subtiel. Een stropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, gewaagd zijn.

BUSINESS

Business kledij wordt meestal gebruikt als kledingvoorschrift op conventies of bedrijfsgelegenheden, minder voor feesten. De heren kunnen een pak dragen, maar dit hoeft niet, ook een das is geen verplichting. Meestal worden hemd en vest wel verwacht en soms is een geklede jeans ook toegelaten, alles hangt af van het type gelegenheid en bedrijf.

CASUAL

Dit wil niet zeggen dat je in een zwemshort en teenslippers moet komen, maar wordt gebruikt om aan te duiden dan op een zomerse dag ook mag worden gekozen voor een polo of hemd met korte mouwen. Dit mag dan op een jeans of chino en ook sneakers zijn zeker toegelaten. Een short is uit den boze, ook al zou de term casual anders impliceren.